Život včelstva je fenomén našej planéty.
Žili dávno pred príchodom človeka, sú tu na planéte milióny rokov. Sú jedným z najdokonalejších tvorov na zemi, ktoré sa dokážu úžasne adaptovať na rôzne životné prostredie.

Rubrika o včelách

V priebehu roka včelstvo nazbiera asi 20 až 30 kilogramov peľu, čo je u tak ľahkej látky obdivuhodné množstvo. Pre vytvorenie zásob musí jedno včelstvo uskutočniť 1 až 2 milióny návštev rozličných kvetov. Váha peľu, ktorú včela zväčša prináša z jedného výletu domov, predstavuje asi 20% váhy jej tela.
Včela kvapku nektáru najskôr z kvetu nasaje, prehltne a uloží si ju v medovom vačku. Objem medového vačku včely je 40 miligramov nektáru, pričom na naplnenie jednej bunky nektárom musí včela uskutočniť až 25 znáškových letov.
Včela vníma chuť nielen jazykom, ale aj tykadlami a nohami. Na tykadlách sa nachádza mnoho zmyslových orgánov. Sídli v nich hmat, čuch, zmysel pre teplotu, vnímanie vlhkosti vzduchu, dokonca aj zmysel pre hrúbku stien voskových buniek. Tykadlá jej slúžia aj ako „slepecká palička“ pre vzájomné dorozumievanie sa.
Včely si dokážu len z troch surovín, peľ, nektár a voda, vyrobiť palivo na lietanie, potravu na prežitie, lieky na podporu imunity a materiál pre stavbu voskových plástov. Pri rozličných klimatických podmienkach sú schopné spoločne udržiavať neustále konštantnú teplotu a vlhkosť v úli.
Med včely tvoria zahusťovaním nektáru. Počas sezóny vyprodukuje včelstvo za optimálnych podmienok aj 300 kg medu, z toho prevažnú časť spotrebuje pre svoj rast a vývoj. Na vyprodukovanie tak veľkého množstva medu musí uskutočniť asi 7,5 milióna výletov za nektárom.
Zber nektáru je fyzicky aj energeticky veľmi náročná aktivita. Včely zbierajúce prevažne nektár, spia v noci v úli, zatiaľ čo mladé včely pracujú vo vnútri úľa takmer nepretržite celý deň aj noc. Jedna včela dokáže navštíviť denne až 3 000 kvetov počas obdobia 10 až 20 dní. Potom vyčerpaním zahynie.
Pri starostlivosti o vývoj včelieho plodu jednotlivé včely dokážu aktívne zvýšiť svoju telesnú teplotu z prirodzenej teploty plodiska okolo 35°C na viac ako 43°C. Chvením silných hrudných svalov vzniká teplo, ktoré včela akumuluje v hrudnej časti tela a ňou zohrieva plodové bunky.
Peľ obsahuje najmä bielkoviny, ale aj sacharidy, esenciálne aminokyseliny, tuky, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Vedeli ste, že 100g včelieho peľu obsahuje viac bielkovín ako rovnaké množstvo syra, vajíčok alebo hovädzieho mäsa?