realizuje
Život včelstva je fenomén našej planéty.
Žili dávno pred príchodom človeka, sú tu na planéte milióny rokov. Sú jedným z najdokonalejších tvorov na zemi, ktoré sa dokážu úžasne adaptovať na rôzne životné prostredie.
Rubrika o včelách
V priebehu roka včelstvo nazbiera asi 20 až 30 kilogramov peľu,
čo je u tak ľahkej látky obdivuhodné množstvo. Pre vytvorenie zásob
musí jedno včelstvo uskutočniť 1 až 2 milióny návštev rozličných
kvetov. Váha peľu, ktorú včela zväčša prináša z jedného výletu
domov, predstavuje asi 20% váhy jej tela.
Včela kvapku nektáru najskôr z kvetu nasaje, prehltne a uloží si ju
v medovom vačku. Objem medového vačku včely je 40 miligramov
nektáru, pričom na naplnenie jednej bunky nektárom musí včela
uskutočniť až 25 znáškových letov.
Včela vníma chuť nielen jazykom, ale aj tykadlami a nohami.
Na tykadlách sa nachádza mnoho zmyslových orgánov. Sídli v nich
hmat, čuch, zmysel pre teplotu, vnímanie vlhkosti vzduchu, dokonca
aj zmysel pre hrúbku stien voskových buniek. Tykadlá jej slúžia aj
ako „slepecká palička“ pre vzájomné dorozumievanie sa.
Včely si dokážu len z troch surovín, peľ, nektár a voda, vyrobiť
palivo na lietanie, potravu na prežitie, lieky na podporu imunity
a materiál pre stavbu voskových plástov. Pri rozličných
klimatických podmienkach sú schopné spoločne udržiavať
neustále konštantnú teplotu a vlhkosť v úli.
Med včely tvoria zahusťovaním nektáru. Počas sezóny vyprodukuje
včelstvo za optimálnych podmienok aj 300 kg medu, z toho
prevažnú časť spotrebuje pre svoj rast a vývoj. Na vyprodukovanie
tak veľkého množstva medu musí uskutočniť asi 7,5 milióna
výletov za nektárom.
Zber nektáru je fyzicky aj energeticky veľmi náročná aktivita.
Včely zbierajúce prevažne nektár, spia v noci v úli, zatiaľ čo
mladé včely pracujú vo vnútri úľa takmer nepretržite celý deň aj
noc. Jedna včela dokáže navštíviť denne až 3 000 kvetov počas
obdobia 10 až 20 dní. Potom vyčerpaním zahynie.
Pri starostlivosti o vývoj včelieho plodu jednotlivé včely dokážu
aktívne zvýšiť svoju telesnú teplotu z prirodzenej teploty plodiska
okolo 35°C na viac ako 43°C. Chvením silných hrudných svalov vzniká
teplo, ktoré včela akumuluje v hrudnej časti tela a ňou zohrieva
plodové bunky.
Peľ obsahuje najmä bielkoviny, ale aj sacharidy, esenciálne
aminokyseliny, tuky, vitamíny, minerálne látky a stopové prvky.
Vedeli ste, že 100g včelieho peľu obsahuje viac bielkovín ako
rovnaké množstvo syra, vajíčok alebo hovädzieho mäsa?